19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Zapečená indická okurka (lagenárie dlouhá, kalabasa)

Název Množství a jednotka
indická okurka cca 400 g
hnědé žampiony 5 ks
anglická slanina 150 g
zbytek vařeného nebo pečeného masa 250 g
rajčatový protlak 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience

oběd, večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Lagenárie, kalabasa, indická okurka – všechny tyto české názvy patří jedné rostlině s latinským jménem Lagenaria siceraria. Domovinou této blízké příbuzné tykví je tropická Afrika. Plody lagenárie mohou být kyjovité, podlouhlé, kulovité, baňaté nebo uprostřed zaškrcené. Povrch je většinou hladký, může být i zvrásněný nebo bradavičnatý. Barva může být světlá, tmavozelená i mramorovaná. Lagenárie patří k nejstarším domestikovaným rostlinám – pěstovaly se již před 8 - 10.000 lety. Dnes se opět, stejně jako spousta jiných zapomenutých potravin, vrací do našich kuchyní. A co s ní? Dá se použít všude tam, kde cuketa, má jemnější chuť a stejně, jako s cuketou, se s ní dá kouzlit. Třeba takhle zapečená se žampióny...



Postup
Indickou okurku - cca 400g - oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 3 - 5mm. Žampióny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Ve velké pánvi na olivovém oleji orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Vsypeme plátky okurek a žampiónů a chvíli společně restujeme. Přidáme lžičku rajčatového protlaku, opět zarestujeme, aby protlak ztratil kyselost. Přidáme lžíci sojové omáčky, směs osolíme, okořeníme hrubě mletým pepřem, přidáme nadrobno nakrájené pečené maso, zaprášíme lžící kukuřičné (nebo hladké) mouky a vše zalijeme šlehačkou. Přidáme lžičku plnotučné hořčice, promícháme a odstavíme. Vmícháme hrst nasekané hladkolisté petrželky a vše přelijeme do máslem vymazaného pekáčku.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°, pečeme 15 - 20 minut. Povrch posypeme nastrouhanou goudou a dáme ještě na pět minut zpět do trouby dopéct dozlatova.

Tip:
Indickou okurku lze vyměnit za cuketu.


Další fotografie
 


RECEPTY

Tříbarevné řezy

Postup: Nejprve si uvaříme pudink ze 1/4 litru mléka, jednoho pudinkového prášku a cca... zobrazit recept

RECEPTY

Slezská česnekačka se sýrem

Postup: Nakrájíme si na kostičky šunku a krajíčky chleba z předešlého dne. Nastrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový koláč

Postup: Z hladké mouky, 140g moučkového cukru, 170g másla, tří žloutků a špetky... zobrazit recept

RECEPTY

Pórkový krém

Postup: Větší pórek očistíme, odkrojíme tuhé tmavé části, ostraníme první vrtstvu,... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí salát

Postup: Kyselé rybičky vykostíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do mísy a přidáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Ubytování na Zlínsku – U Johana

Ubytování Zlín vám poskytne k výletům potřebné náležitosti, které se týkají možností, o kterých se vám doposud nesnilo. Penzion U Johana se vám bude jistě líbit, jelikož nabízí potřebný relax k tomu, abyste si krásně... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...